Исторически маршрут “Женски пазар” – две дати – сряда (17 август) от 19:00 и неделя (21 август) от 10:00! Вижте непознати фасади и научете вълнуващи истории на фона на неповторимите цветове и аромати на Женския пазар. Продължителността на беседата по този маршрут е 120+ минути, като започва от Лъвов мост (виж карта).

Цената за участие в беседата по маршрута е 20 лв. (за ученици/студенти/пенсионери – 15 лв.; за групи от 4 и повече души – по 15 лв.). За удобството на участниците е осигурена аудио гайд система с индивидуални устройства. Историите ще разказва Сребрина Тимофей.

Необходимо е предварително записване, като местата са ограничени! Запишете се тук

Туристически маршрути София Туристически обиколки София

Исторически маршрут Софийски домове и “дворци” – очаквайте следващи дати! В събота е беседата по маршрута Софийски домове, а в неделя – по маршрута Софийски “дворци”. Продължителността на всяка една беседа е 120+ минути, като първата започва от Орлов мост, а втората – от градината до Руската църква (виж карта на маршрута).

Цената за участие в една беседа е 20 лв. (за ученици/студенти/пенсионери – 15 лв.; за групи от 4 и повече души – по 15 лв.). Цената за участие в двете беседи е 35 лв. (за ученици/студенти/пенсионери – 26 лв.; за групи от 4 и повече души – по 26 лв.). Услугата се заплаща на място. За удобството на участниците е осигурена аудио гайд система с индивидуални устройства. Историите ще разказва Сребрина Тимофей.

Необходимо е предварително записване, като местата са ограничени! Запишете се тук

Туристически маршрути София Туристически обиколки София

Исторически маршрут – От “Граф Игнатиев” до “Позитано” – очаквайте следващи дати! Маршрутът тръгва от улица „Граф Игнатиев“ и стига чак до „Позитано“, минава по малки улички като „Мальовица“ и „Струмица“, пресича площад „Славейков“, а от там продължава към „Алабин“ и „Позитано“ (виж карта на маршрута). Ще срещнем историите на политици, предприемачи, строители и банкери и ще видим още от творбите на любими архитектурни герои.

Продължителността на беседата е 120+ минути, а цената за участие е 20 лв. (за ученици/студенти/пенсионери – 15 лв.; за групи от 4 и повече души – по 15 лв.). За удобството на участниците е осигурена аудио гайд система с индивидуални устройства. Историите ще разказва Здравко Петров.

Необходимо е предварително записване, като местата са ограничени! Запишете се тук*

Граф Игнатиев

Исторически маршрут Софийски домове и “дворци” (2 в 1) – очаквайте следващи дати! Този маршрут комбинира части от двата маршрута Софийски домове и “дворци” в една вечерна разходка и е специално за тези от вас, които нямат възможност да ни гостуват през уикенда! Продължителността на беседата е 120+ минути, като започва от Националната библиотека. Цената за участие в една беседа е 20 лв. (за ученици/студенти/пенсионери – 15 лв.; за групи от 4 и повече души – по 15 лв.). Историите ще разказва Сребрина Тимофей. Необходимо е предварително записване, като местата са ограничени! Запишете се тук*

Обиколка на София

Исторически маршрут Имало едно време в София – очаквайте следващи дати! С този маршрут ще се отправим на вълнуваща разходка по днешните софийските улици, но и по улиците на столицата от старите пощенски картички и снимки. С над 70 подбрани изображения (уголемени) от нашата колекция ще видим емблематични места от София, такива каквито са били и как са се променили до днес. Ще видим изгубени архитектурни детайли, сгради и дори цели улици; ще видим как са изглеждали витрините по улица “Търговска”, бляскавия хотел “Юнион палас”, Писателското кафене, прелитащия цепелин над София…  Продължителността на беседата е 120+ минути, като започва от площад “Народно Събрание”. Цената за участие е 20 лв. (за ученици/студенти/пенсионери – 15 лв.; за групи от 4 и повече души – по 15 лв.). Историите ще разказва Здравко Петров, автор на книгата “Исторически маршрути: София”. Необходимо е предварително записване, като местата са ограничени! Запишете се тук*

Пощенски картички София

Исторически маршрут По Московска, Търговска и Цар Освободител – очаквайте следващи дати! Mаршрутът е посветен на три емблематични софийски улици – вечната Московска, изгубената Търговска и представителният Цар Освободител. Ще започнем от паметника на Васил Левски и ще поемем по Московска, за да стигнем до площад Александър I и да се “разходим” из старите картички на легендарната Търговска. Ще реконструираме къде точно е минавала улицата и ще я “погледнем” от площад Александър I и булевард Дондуков. Ще продължим с дълга разходка по Цар Освободител. Продължителността е 120+ минути. Цената за участие е 20 лв. (за ученици/студенти/пенсионери – 15 лв.; за групи от 4 и повече души – по 15 лв.). Запишете се тук*

Обиколки в София; Исторически обиколки в София

Исторически беседи “Имало едно време в София” – очаквайте следващи дати! С двете виртуални разходки ще открием тази София, която е останала само на старите пощенски картички. Ще видим общо над 70 картички от личната ни колекция и ще преминем по познати, но неузнаваеми улици и ще срещнем изгубените стара Централна поща, грандхотел „Панах“ и книжарница „Македония“… Продължителността на всяка една беседа е 100+ минути и ще се проведат в уютната обстановка на Salted Café Sofia на ул. “Братя Миладинови” 38 (близо до кръстовището с ул. „Пиротска“). Цената за участие в една беседа е 10 лв. (7 лв. за ученици), а в двете беседи – 20 лв. (14 лв. за ученици). Необходимо е предварително записване, като услугата се заплаща на място. Местата са ограничени! Запишете се тук

Първа част започваме с панорама на София от 1898 г. Ще се приближим до базиликата „Света София“. От площад „Александър I“ ще се отправим по легендарната улица „Търговска“ с най-известните магазини за дрехи и шапки в началото на XX век. На кръстовището с „Дондуков“ ще видим извисяващия се „Български феникс“ през 1940 г. Ще се завъртим и върнем по „Търговска“, за да обходим градината на Двореца с красивата ограда от ковано желязо. Оттам ще подминем Военното министерство със старата му архитектура от 1885 г. и ще посетим Народния театър преди и след големия пожар през 1923 г.;
Втора част започваме с панорама на София в първите години на XX век, видяна от хълма на Лозенец, тогава все още само пасища, вишневи градини и поляни за пикник. Ще разпознаем купола на старата Централна поща и ще я видим от близо. По-сетне ще видим и куполите на „Света Неделя“, преди и след ужасния атентат през 1925 г. С нова панорама ще видим един софийски „небостъргач“ от 1925 г. и извисяващия се храм-паметник „Александър Невски“. Ще се приближим до него, а от там ще продължим с дълга разходка по булевард „Цар Освободител“.

Пощенски картички на стара София

Защо да се включите в маршрутите?

С маршрутите Софийски домове и “дворци” ще се разходим по големите булеварди и по обаятелните малки улици на София, за да видим детайлите от архитектурата на София и да научим много истории. И защото историята е „шарена”, ще срещнем бляскавата римска Улпия Сердика, изящната архитектура на вдъхновяващите десетилетия след Освобождението и дори внушителните сгради на т. нар. сталински „барок“. С беседите ще:

1. потърсим заедно автентичния дух на София;

2. беседваме за историята на града от 106 г. сл. Хр. до 70-те години на XX век;

3. се разходим по градските улици и преоткрием града, в който живеем;

С маршрута “Женски пазар” ще научим неразказани истории за живота на еврейски фамилии, български генерал, министър на правосъдието, софийски кмет и много други. Всичко това се случва сред непознати, но красиви фасади, дело на бележити български и австро-унгарски архитекти.

Споделено от наши участници и медиите:

Отзиви във facebook

Софийски разходки с вдъхновение, или за тайните на старите къщи

Историята на Женския пазар с думи, образи и чай

Историята на Историческите маршрути, разказана в Програмата (programata.bg)

Да преоткриеш София с “Исторически маршрут”

Историята на стара София през погледа на двама варненци

Историческите маршрути, представени в Добър ден с БНТ 2 – гледайте след 33 минута

Туристическа разходка представя историята на София

 

Забележка:

1. Беседите не включват разглеждане на обекти отвътре;

2. Беседите са за ориентировъчно 15 човека, с предварително записване до изчерпване на свободните места;

3. Участниците получават разпечатана брошура с картата на маршрута;

4. Услугата се заплаща на място.

Маршрути в София Обиколки в София Турове в София

Снимка: Станислав Георгиев

Маршрути в София Обиколки в София Турове в София

Снимка: Станислав Георгиев