Мисия

Фондация “Исторически Маршрути” е посветена на вдъхновенията и поуките от хилядолетната история на България с цел да повиши културата, просветата и да даде ценностни устои в обществото. Ние проследяваме различните периоди от развитието на страната и ги представяме не по отделно, а в единството на тяхното съществуване и въздействие. Мисията ни е проучването, представянето и популяризирането на културното наследство в българските градове с неговото разнообразие от археологически и архитектурни ценности от различни периоди. В сърцевината на тази мисия е създаването, дигитализирането и осигуряването на свободен публичен достъп до оригинално образователно съдържание за сгради с архитектурна и историческа стойност, стилове и течения в изкуството, както и за бележити личности, изградили облика на българските градове и градска култура.

Историческото наследство е богатство, високо ценено от всички народи по света. В забързаното ни ежедневие на модерния човек не винаги му остава време да обърне поглед към следите, които възходите и паденията, присъщи на предходните епохи, са оставили около нас. Този пропуск е камъчето в обувката на нашия екип. Това ни мотивира да създадем фондация “Исторически Маршрути” и да градим решението на проблема. Точно, както архитектите, положили фундамента на архитектурните забележителности в нашите ширини, са градили облика на нашите центрове в продължение на векове, дори хилядолетия. Изпитваме същата страст към естетиката и хармонично изградените обекти, които с времето стават все по-скъпоценни,  заради нарастващата им историческа и културна стойност. Такива сгради или археологически забележителности са разпръснати из цяла България.

Стремежът ни да не губим познанието за тези достолепни шедьоври ни подтикна да работим за това да разпалим искрата на любопитството и в съвременниците ни. За наша радост в разпространението на посланията ни сме подкрепени и от много от съмишлениците на фондацията. Повечето от тези хора имат вариращ, но винаги колоритен бекграунд, а обединяващият фактор за част от тях е, че са пряко свързани с дейците, изградили следосвобожденската визия на България, в частност столицата ни.

Тези задушевни разкази на наследниците на архитектите, които са оформяли градската атмосфера в последния век, можете да намерите на страниците на нашия уебсайт.

Чрез тях ще се потопите в атмосферата, царяла по времето на съответния период, в който е построена дадена сграда. Докосвайки се до парченцето лична история зад гениалните умове на творците, е възможно дори да се промени образът на конкретното здание в съзнанието ви завинаги. Има някакъв необясним елемент, свързан с историите на тези горди българи, който се стремим да ви позволим да изпитате отблизо.

За да стане реалност тази идея, членовете на екипа, имащи значителен опит в области като стратегическо планиране и регионално развитие, ще ви водят – виртуално или на живо. Така ще можете лично да преоткриете архитектурната и историческа стойност на сгради, които може би виждате ежедневно, но без да осъзнавате каква богата история притежават.

Тези “разходки” са част от усилията ни да прилагаме стратегията ни за опазване на културното наследство на родината ни. Стремежите ни са да предоставяме оригинално образователно съдържание за сгради с архитектурна и историческа стойност, стилове и течения в изкуството, както и за бележити личности, изградили облика на българските градове и градска култура. Чрез допълнителната дигитализация и осигуряването на лесен публичен достъп до тази информация се стремим да ангажираме в по-голяма степен и младите членове на обществото ни. Смятаме, че разнообразието от над 80 обекта и 7 периода, които са на лице само в София са показателни за културната одисея, която всеки може да преживее, стига да поиска. Екипът ни е приел мисията това да стане по най-ефективния и запомнящ се начин.

Дейности

Разказваме

Пръснатите из териториите ни впечатляващи архитектурни подвизи от миналото винаги са впечатлявали екипа ни. Всеки от тях има своята история. За съжаление в съвремието фокусът все повече се отнася в различна посока. Модерните сгради биват все по-стереотипни и практически, сякаш без душа. Комерсиализацията на строителната индустрия прави архитектурата основно продукт. За нас това е разочароващо. За да променим статуквото, събираме и споделяме историите за всички забележителни обекти, до които можем да се доберем. На тази платформа, както и навсякъде онлайн, можете да следите информацията, която споделяме за сградите със значима архитектурна и историческа стойност.

Водим

Богатството на обекти и стилове на нашите територии са меко казано впечатляващи. Благодарение на дългата история на държавата ни, по земите ни са градили, а и рушили, различни култури. Всяка от тях е имала своя уникален стил и открояваща се история. Сградите и монументите, останали достъпни в съвремието ни, ни дават възможност да се докоснем до тези периоди. Интересното е, че дори в една обиколка, можем да минем през различни обекти, демонстриращи уникалността си назад във вековете, дори хилядолетията. Но, за да е пълно преживяването, на участниците в него им трябват водачи, с пълни познания за всеки етап. Гордеем се с възможността членовете на екипа ни да са точните за целта експерти.

Съхраняваме

Вярваме, че както във всички останали области свързани с култура, изкуство и като цяло наследство, усилията на обществото да ги съхрани са ключови. Освен това, колко усилия и страст се влагат, именно в това направление, е един добър индикатор за нивото на самото общество. Нашата най-важна цел е да подпомогнем тези процеси и да разпалим интереса на съгражданите ни към архитектурното наследство. Стимулираме всички, като не забравяме да обърнем специално внимание на тези, които ще поемат отговорността в бъдеще – младото поколение на 21 век. Вярваме, че чрез нашите активни усилия да образоваме относно архитектурата от миналото ще успеем да съхраним повече от значимите обекти и техните истории.

Historicalroutes.bg е сайтът и платформата на Фондация “Исторически Маршрути”. ЮЛНЦ в обществена полза с ЕИК 206991905. Фондацията извършва дейности в съответствие с мисията си.

Отговорност. Ролята на този уебсайт е да предоставя подходяща и полезна образователна информация. Всички споменати продукти и/или имена на компании са търговски марки на съответните им собственици. Споменаваме ги само с информационни цели. Фондация “Исторически Маршрути” няма никаква принадлежност или одобрение от/за тях. Споделяме различни публикации, свързани с история, архитектура и изкуство. Всички материали на сайта трябва да се третират само като информационен ресурс.