Софийските фасади отблизо – викторина

Тази година е по-специална за “Исторически маршрути”, защото инициативата ни има рожден ден – през лятото навършваме 5 години! Празникът изисква годината да е пълна с изненади, събития и награди. Затова решихме да направим викторина (куиз), в която вие – нашите съмишленици, гости по маршрутите и читатели на historicalroutes.bg, да отговаряте на въпроси и да получавате подаръци. Ще направим няколко викторини за годината, в които ще ви представим снимки с детайли на сгради в София. Вие пък ще се разходите по улиците на града и ще повдигнете глава нагоре – веднъж за да видите незабелзявани досега красоти и втори път – за повече самочувствие, че живеете точно в този град.

Архитектура Маскарон

Рубриката се нарича “Софийските фасади отблизо” и иска да обърне внимание на често подминаваните детайли по сградите – куполи и мансарди, колони, пиластри и капители, монументални скулптури и изящни човешки маски, декоративни гирлянди и картуши с цветя, фронтони, врати и парапети. Искаме да ви поведем на вълнуваща разходка из познатите улици на града, но като погледнем от една по-различна гледна точка. А за най-любознателните и наблюдателните ще има награди.
Ще публикуваме по 10 снимки на детайли от сгради, като обектите ще следват основно нашите исторически маршрути, но и ще правят интересни отклонения към други архитектурни ценности в столицата. Идеята ни е да ви провокираме да видите пренебрегваните елементи на града и да ви зарадваме със специални подаръци по случай рождения ни ден. Най-бързите, отговорили с максимално верни отговори (по и-мейл), ще бъдат възнаградени!
Подробните условия и награди ще обявим при публикуването на първата викторина през следващите седмици.
Детайлите по всяка сграда разказват истории както за архитектите, стиловете и теченията в изкуството, така и за характера на личностите, живели в тях. Предлагаме ви няколко примера с детайли от ключови сгради в София. Можете да видите как се наричат отделните елементи, които ще търсим в нашата викторина, каква функция имат сградите и кой е авторът им.

Архитектурата на София

Скулптура на Венера и Меркурий от сградата на БНБ, които закрилят един от малкото запазени в София короновани гербове от Третото българско царство. Авторът е Кирил Шиваров, който създава едни от най-красивите скулптури по обществените сгради, както в столицата, така и в страната. Кирил Шиваров умира на работното си място от инфаркт едва на 50 години. Това се случва през 1938 г. – две години преди откриването на Съдебната палата, по чиято фасада той е трябвало да сътвори общо 16 скулптури от предварително вградените каменни блокове. Днес можем да видим завършени само две от тях по улица “Позитано”.

Архитектурата на София

Прекрасният стилизиран коринтски капител по колоните на Народната Библиотека. Авторите на една от най-емблематичните български сгради са тандемът архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов, които проектират също библиотеката на Софийския университет, сградата на БНБ и резиденцията на нидерландския посланик.

Архитектурата на София

Сецесионов фронтон с картуш и цветя от къщата на Киро Стефанов – един от братята Стефанови – общественици и собственици на фабрика за платове. Архитект е големият Никола Лазаров, а фронтонът е неповторим за града ни – двата му края се ”счупват” по посока на двете улици „Париж“ и „Московска“, тъй като къщата е построена на пресечката им.

Архитектурата на София

Финият парапет от балкона на Двореца над главния му вход. Сградата, сега Национална Галерия и Етнографски музей, е дело на двама големи австрийски архитекти – Виктор Румпелмайер и Фридрих Грюнангер. Румпелмайер прави първоначалната реконструкция на стария конак, а Грюнангер по-късно достроява североизточното крило. Тази перла в центъра на София някога е наречена от румънския крал Карол I “малък Версай”.

Архитектурата на софия

Сецесионови гирлянди от фасадата на Търговско-индустриална камара на ул. “Славянска” и “Бенковски”. Архитектите на сградата са голямото трио – Фингов, Ничев и Юруков, а гирляндите са дело на скулптора Рихард Харди, за когото сме ви подготвили статия и интервю с неговата правнучка (очаквайте скоро)!

Архитектурата на София

Колони с капители от Централната Кооперативна Банка на ул.”Раковски” и “Иван Вазов”. Никола Лазаров първоначално построява сградата още по-пищна с красива мансарда, но при по-късната надстройка и пристройка под ръководството на Фингов и Ничев мансардата е заменена от два допълнителни етажа. Тогава е оформен и ъгловият акцент с купола към улица „Раковски“ Промените обаче не отнемат от красотата и въздействието на сградата. Двама Атланти около главния вход поддържат балюстраден балкон, по фасадата виждаме и няколко лъвски глави, а отгоре на купола 3 човешки фигури носят земното кълбо на ръце и символизират кооперативното движение.

Архитектурата на София

Двуетажната мансарда на Чиновническото кооперативно застрахователно дружество откъм ул. „Бенковски“. Най-високата сграда по булевард “Цар Освободител” до построяването на Партийния Дом, както и една от първите със стоманобетонна конструкция е издигната през 1926 г. Архитектите са добре познатите Фингов, Ничев и Апостолов. Откъм ул. ”Бенковски” е и оригиналната фасада на сградата. Частта откъм бул. “Цар Освободител” е “освободена” от сецесионовата декорация заради съседния имот с комплекс “България”, чието построяване през 30-те налага двете сгради да бъдат съчетани в архитектурен ансамбъл в стил модернизъм.

Архитектурата на София

Пиластрите около арковидния прозорец по фасадата на Земеделската банка на ул. “Раковски” и “Иван Вазов”. Разполагаща се на цял един квартал между 4 улици, сградата е била още по-внушителна, когато е построена през 1900 г. (по-късно разширена). После част от красотата й се губи при бомбардировките през Втората Световна Война, когато са поразени покривът и някои декоративни елементи.

Архитектурата на София

Вратата и парапета на терасата от сградата на д-р Функ. Тази сецесионова перла, дело на архитектите Фингов и Маричков, се намира на ъгъла на бул. “Васил Левски” и “Дондуков”. Сградата изненадва с неочаквани решения и детайли, които сякаш се появяват за пръв път всеки път, когато човек мине край нея.

Архитектурата на София

Масивната дръжка на вратата на Храм-паметника “Александър Невски”. Символът на града ни, строен от голям брой архитекти, а и скулптори, каменоделци и художници, впечатлява с майсторството в изработката на всеки детайл. 8 години и 5 млн. тогавашни лева създават най-големия ни храм, замислен като символ на Освобождението още през 1879 г. от Петко Каравелов по време на Учредителното събрание в Търново.

Архитектурата на София

Часовник под великолепна гирлянда от цветя във фронтона на Окръжната палата (сега Министерство на Земеделието) на бул. “Христо Ботев”. Палатата е построена по проект на арх. Никола Лазаров под ръководството на архитектите Илия Попов и Наум Торбов. През 1912 г. се провежда голям конкурс, като правилата за участие са позволявали повече от едно предложение. Арх. Лазаров участва с два проекта и е класиран на 1-во и 2-ро място, а печелившият му проект е оценен в списанието на БИАД като „безупречен“. Заради некоректно отношение от страна на възложителя не участва в строителството, а поради войните сградата се строи едва през 20-те и е окончателно завършена през 1929 г. Часовникът е добавен на по-късен етап.

Архитектурата на София

Централната порта от ковано желязо на банката на Анжело Куюмджийски на ул. “Леге”. Един от най-богатите българи на всички времена, и според легендите за него, и според документираните истории, създава Белгийско-Френската Банка за България, чиято сграда е проектирана от Фингов и Ничев през 1926 г. По входа и прозорците на първия етаж все още стоят инициалите на банката на кирилица и на латиница. Сградата е мащабна и впечатляваща, а ако някой има спестявания – в момента се продава!

Архитектурата на София

Главният вход на гранд хотел “Империал” със сецесионовата врата, гирляндите от рози и инициалите “Т.Б.”, зад които стои една вълнуваща семейна история. Най-красивият хотел в София, приютявал много височайши гости като японския император и съпругата му, все още кара хората да “ахкат”, когато вдигнат поглед към него. Сградата,завършена през 1920 г. от арх. Киро Маричков е пощадена при строителството на Ларгото и умело „залепена“ за Президентството срещу Археологическия музей.

Архитектурата на София

Изящни маски по фасадата на зданието на търговците братя Фархи (построено през 1913 г. по проект на Никола Лазаров за доходно здание с жилища и кантори). Това е една от най-впечатляващите сгради в София, намираща се на ул. “Алабин”. Украсена с богатата декорация от най-различни майсторски орнаменти като извити и отчупени фронтони, картуши, гирлянди и впечатляващите рамки около входните врати, тази сграда заслужава много повече грижа и внимание, за да възвърне своя истински блясък.

Очаквайте ни и по-често поглеждайте нагоре към фасадите, за да не пропускате красотата около (над) нас!


Текст: Сребрина Тимофей
Снимки: Здравко Петров
06.03.2022