Онлайн исторически маршрут “Софийските училища”

С онлайн историческия маршрут „Софийските училища“ ви каним заедно да опознаем историята, архитектурата и важните личности и събития, свързани със софийските училища от миналото и от днес. Проектът се реализира с подкрепата на Столична Община като поредица от 12 онлайн събития в две основни части:
– Първа част – исторически преглед на периодите, събитията, личностите и архитектурните течения в сферата на образованието от средата на XIX до втората половина на XX век;
– Втора част – детайлно представяне на емблематични софийски училища и запознаване с тяхната роля в обществения и културен живот на града и страната. Тук се припомнят и имената и делата на исторически личности, учили или работили в даденото училище, както и патроните на всяко учебно заведение.

По време на епизодите представяме актуални снимки и видео с фасадите и интериора на сградите в наши дни, така че училищата да „отворят врати“ за обществеността. Показваме и архивни материали – стари фотографии и пощенски картички, планове и чертежи. Специално внимание обръщаме на проявените архитектурни стилове и течения – неокласицизма със зданието на старата Първа мъжка гимназия, романтичния сецесион с някои от най-красивите училищни сгради, практичния модернизъм с функционално издържани постройки. И докато се вглеждаме във фасадите на училищните сгради, правим паралелите между различните архитектурни периоди. Всички истории се разказват и представят по интригуващ начин от авторите на проекта Здравко Петров и Сребрина Тимофей. А, вие, нашите зрители и съмишленици, имате възможността да споделяте свои лични истории или познания за съответния период/училище. Желанието ни е събитията да бъдат и диалог за паметта, съхраняването и опазването на архитектурното, а и на духовното наследство в града.

Духовна Семинария

С онлайн поредицата се стремим да провокираме любопитството ви към иначе подминавани в ежедневието сгради, към недостатъчно познати исторически личности и събития, изградили облика на града. По този начин се надяваме да спомогнем за по-пълноценното припознаване на културното наследство в столицата като споделена обществена ценност. Всички епизоди се излъчват на живо във Facebook страницата Historical Routes Sofia, а впоследствие са достъпни за неограничено време и неограничено ползване във Фейсбук, Ютюб и тук в historicalroutes.bg.

Основната цел на проекта е да представи, популяризира и допринесе за обществения интерес към културното наследство в сферата на образованието. Конкретните цели са:
Привличане на общественото внимание към културното наследство чрез разкриване на неговия принос за общността в духовен, културен, образователен и икономически аспект;
Припомняне на значими фигури, изградили образованието и облика на столицата;
Запознаване на широката публика с архитектурните стилове и течения в града;
Отваряне на диалог за проблематиката при опазването на културното наследство и за културните процеси;
Развиване способностите на аудиториите за по-дълбоко разбиране и интерпретиране на културното наследство;
Стимулиране интереса на децата и младежите към културното наследство;
Подчертаване значението на образованието като важна база за изграждането на всеки съвременен човек и утвърждаването му като личност;
Осигуряване достъп до култура на максимален брой зрители в интернет среда, което е изпълнение на хоризонталната политика „Иновации и отваряне“.

По-долу са представени преминалите и предстоящите епизоди:

Първият епизод се излъчи на живо във Facebook страницата Historical Routes Sofia на 16 март (сряда) от 20:00.Първият епизод разказва за първите възрожденски училища, въвеждането на взаимноучителната метода, откриването на първото класно училище и първото девическо училище в София, както и за просвещенската роля на бележитите Захарий Круша и Сава Филаретов. Благодарение на гостоприемството на 127 СУ „Иван Николаевич Денкоглу“ историята на големия български благодетел Денкоглу се представя вътре в училището.

Софийските училища – епизод 2

Вторият епизод се излъчи на живо във Facebook страницата Historical Routes Sofia на 30 март (сряда) от 20:00. Епизодът отвежда в първите години след Освобождението и разказва как стъпка по стъпка образованието се превръща в основен приоритет на младата столица. Подбрали сме любопитни статистически данни за броя на учителите, учениците и нивото на грамотност сред населението в края на XIX век. Специално внимание отделяме на емблематичните Първа мъжка гимназия и Първа девическа гимназия. Припомняме и за вдъхновяващи личности, стоящи зад развитието на просветата, включително Александър Теодоров-Балан, Станимир Станимиров, Екатерина Каравелова, Елисавета Консулова-Вазова и още.

Софийските училища – епизод 1

Третият епизод се излъчи на живо във Facebook страницата Historical Routes Sofia на 13 април (сряда) от 20:00. Епизодът е посветен на столичните училища от началото на XX век, „облечени“ в красивата архитектура на стила сецесион с неговите изящни мансарди, кулички и орнаменти. Представена е една от най-големите обществени поръчки за строителство на училищни сгради в историята на Столична община, завещала поредица от забележителни здания като 6 ОУ „Граф. Н. П. Игнатиев“, 38 ОУ „Васил Априлов“, 120 ОУ „Г. С. Раковски“ и други. Припомнени са историите на значими личности и реформатори с принос към просветата в този период като Йосиф Ковачев и професор Иван Шишманов.

Софийските училища – епизод 3

Четвъртият епизод ще се излъчи на живо във Facebook страницата Historical Routes Sofia на 27 април (сряда) от 20:00. Епизодът ще проследи развитието на образованието и училищната архитектура в периода между двете световни войни, включително по времето на знаменития софийски кмет инж. Иван Иванов. Ще бъде поставен акцент върху активното строителство на модерни училища, представяни като „училища-дворци“ от тогавашния печат. Благодарение на гостоприемството на Професионална гимназия по облекло „Княгиня Мария Луиза“ ще се разходим из едно училище от 1938 година и ще представим интригуващата история на гимназията – наследник на първото професионално девическо училище, създадено благодарение на деятелността и благодетелството на Йорданка Филаретова.

Софийски училища

Проектът се реализира с подкрепата на Столична Община