Улица Търговска в София

Разходка по улица „Търговска“ – вижда се частта на улицата между булевард „Дондуков“ и площад „Александър I“. Днес на това място се издига ансамбълът на Ларгото и по-точно сградата на Народното събрание (бившият Партиен дом). Картичката е изпратена до Разград през 1907 г. и е на издателство Камерман от Русе.
Очаквайте още разходки по знаменитата улица и една от най-носталгичните загуби на София отпреди Втората световна война!

улица Търговска в София

1904 г. – „Колко пари ще трябват за гроздобера“
По историческия маршрут винаги припомняме за улица „Търговска“, някога заемала мястото на днешния ансамбъл на Ларгото. На картичката се вижда улицата след кръстовището с „Дондуков“, в дъното е джамията Баня Баши. А самата картичка е изпратена през 1904 г. до Ески Джумая (Търговище) с въпроса най-отгоре.

Площад Народно събрание

Преди около 100 години на площад „Народно събрание“! Днес, от двете страни на улица „Цар Шишман“ се издигат жилищната кооперация от 1934 г. (вдясно) и бившият гранд хотел „София“ от 1969 г. (вляво).

Писателското кафене в София

Италианска картичка на София, произведена в Милано около 1930 година. Между Военния клуб и Руската църква се вижда и несъществуващото знаменито Писателско кафене (кафене „Цар Освободител“).

Булевард Дондуков

Разходка сред оживлението на булевард „Дондуков“ преди повече от век!  Може да видите кръстовището на булеварда с улица „Леге“ – на същото това място съвременният „Дондуков“ се влива в Ларгото. Картичката е на знаменития издател Т. Чипев от София

Лъвов мост

Поглед към Лъвов мост, булевард „Мария Луиза“ и Витоша около 1910 г.! Вдясно се вижда и великолепния купол на църквата „Свети Свети Кирил и Методий“. Картичката е на издателство Чипев от София

Базиликата Света София

Базиликата „Света София“, както е изглеждала през 1910!

Булевард Дондуков, стара София

Не, не е картичка от някъде другаде, а от София  Това е несъществуващата част на булевард „Дондуков“ към площад „Света Неделя“, днес там се намира Ларгото.

Изглед на София Края на XIX век

София, както е била в края на XIX век. На преден план се вижда Народното събрание, вдясно е БАН преди по-късните разширения. Фотографът/художникът е оцветил в жълто купола на Черната джамия, която тепърва ще бъде превърната в църквата „Свети Седмочисленици“. „Лозенец“ все още не е застроен 🙂

Картичката е на издателство „Т. Ф. Чипев“

Улица Княз Александър I Исторически маршрути Туристически обиколки

Улица „Княз Александър I“, както е била в началото на XX век. По-долу вижте и как е днес!

Улица Търговска

Ако сте се чудили какво е било на мястото на Министерски съвет и ЦУМ – ето стара картичка с изгубената улица „Търговска“ между булевард „Дондуков“ и джамията Баня башъ.

Разходка със старите картички на София – вдясно част от площадъ „св. Кралъ“ – днес площад „Света Неделя“, а вляво и малко от булевард „Дондуков“. Днес на това място са хотел „Балкан“ и площада на Ларгото.

Двореца в София

Софийският дворец, както е изглеждал около 1910 година! Открийте разликите 🙂