Портите на София през погледа на Маргарита Сивчева


В historicalroutes.bg продължаваме да търсим градските вдъхновения на София в архитектурата на старите  сгради. Този път ще се вгледаме в портите на столицата, благодарение на Маргарита Сивчева – авторът на Портите на София. Само на 30 и 31 май можете да видите нейната колекция от порти по време на първата ѝ изложба в Espace PORT A на ул. Триадица 5. Откриването e на 30 май от 18:30 ч.

Портите на София Маргарита Сивчева

Какво можем да открием, ако се вгледаме в портите на София?
Можем да открием красотата на времето, отпечатъка, който е оставило то. Можем да открием множество детайли, които символизират епохата в която са измайсторени и кой е живял зад тази порти. В преносен смисъл, ако се вгледаме в една врата можем да разчетем ненаписани истории за живота, за добротата, за семейството.

Помните ли кога си казахте за пръв път „трябва да снимам тази порта“?
Да, беше преди 12 години, когато снимах една врата на ул. Съборна в София, тя все още буди възхищение у мен. Вратата е от ковано желязо с много прецизна и красива изработка.

А имали входна врата, към която винаги се връщате за още една снимка?
Имам любими врати, но обичам да разглеждам нови и нови, не само из София.

Портите на София Маргарита Сивчева

Как си попълвате колекцията от снимки – при случайни разходки или по специални маршрути?
При случайни разходки са повечето заснети снимки, именно заради това обичам да се разхождам из малки и тихи улици в централната част на столицата ни. Там винаги може да се намери някоя запазена врата от „онова“ време. Любимите ми порти, които съм заснела са на ул. Цар Самуил, ул. Будапеща, ул. 11-ти август и района около Женския пазар.

Повечето порти във Вашите снимки са от началото на миналия век. Можем ли да научим повече за това време от вида на портите?
Тук не съм подготвена, повечето истории, които знам са от Вас, след разходките ми с Historical Routes, от които съм запомнила доста неща.

А каква е разликата между портите тогава и сега?
За мен разликата е огромна. Новите врати не носят индивидуалност, нямат характер. Те се изработват по един и същи стандарт, може би с цел сигурност (против влизане с взлом). За съжаление много от красивите стари сгради (повечето от епохата на сецесиона) са с подменени врати – метални, сиви, еднотипни… Тук само ни оставя да си представяме колко красиви са били пазителките на тези домове.

Предстои Вашата първа изложба. Какво е нейното послание и какво можем да очакваме като продължение?
Посланието ми е да се вглеждаме все по-често във все по-намаляващата бройка на старите и красиви врати из София. Да разчитаме кратките разкази, които са добре рамкирани в тях. Да ги пазим и ценим. А продължението може да бъде „Портите на България“, защо не?

Портите на София Маргарита Сивчева