Детайлите на София, уловени от Иво Йованович


В historicalroutes.bg постоянно търсим градските вдъхновения на София и този път ги намерихме в Галерия Сердика на Женския пазар, където до 18 февруари можете да посетите красивата изложба #хаштагсофия с автор Иво Йованович. Попитахме автора какво го е вдъхновило да снима архитектурните детайли на София.

Защо започнахте да снимате детайлите от архитектурата на София?
Красотата на София е в детайлите, защото липсва цялостна концепция на града. Те са толкова силни, че ни помагат да не приемаме София като “архитектурно объркан” град, което е факт последните години. Нямам маршрут с любими детайли. Те се появяват неочаквано и аз ги запечатвам.

Детайлите на София Иво Йованович

Какво послание искате да предадете с изложбата #хаштагсофия?
Една изложба винаги има много послания и понякога те са прекалено лични. За мен детайлите са важни, защото ми се иска да вярвам, че все още има надежда София да покаже красивото си лице. Би ми било мъчно един ден да разбера, че ще търсим красива София в нещо като “Lost Sofia”.

Уловили сте детайли от една вълнуваща, но по-малко позната част на София – около Женски пазар. Как виждате района около пазара?
Женският пазар е артерия, която не бива да бъде прекъсвана. В момента е маргинализирана зона на София, но ме радва една статистика, че все повече млади хора купуват жилища в този район и го припознават като интересно и вълнуващо място за живеене. В уличките на Женския пазар е един мини Вавилон – можете да чуете безброй непознати думи и да се чувствате като част от една любопитна история.

А кои са улиците и сградите, към които винаги се връщате за още една снимка?
Женският пазар е неизчерпаем източник на вдъхновения. Следващата стъпка е да започна да снимам лицата, които надничат от безистените, малките арабски магазинчета и бръснарниците. Интересно ми е да започна да ги съчетавам с архитектурата, защото те са станали част от нея.

Детайлите на София Иво Йованович

А София, която не искате да снимате?
Не искам да снимам допуснатите грешки на прехода. Искам да ги забравя, но уви…

Тъй като целта на historicalroutes.bg са историческите маршрути на София, кой е Вашият любим маршрут за разходка?
Много са и са предвидими – ул. Цар Иван Шишман, ул. Париж, ул. Дунав…Една от любимите улици е “Три уши”. Тя е с П-образна форма в едната част, след това се разтяга. В нея има всичко – магазинче за билки и ароматни мазила, ресторант “Егур, Егур”, музикален клуб, Съюзът на българските автомобилисти, канадско консулство, ЧЕЗ, борса…

Детайлите на София Иво Йованович

И последно, разделяте времето си между две европейски столици – София и Белград. Какво е общото между архитектурните истории на двата града?
В този исторически момент и двете столици са жертви на допуснати естетически грешки. Като усещане са различни, но в момента делят една и съща съдба на “развалени” градове.

Детайлите на София Иво Йованович