Зад фасадата – домът на Киро Стефанов

В предна наша публикация ви представихме историята от вдъхновяващата къща на Киро Стефанов, а сега е време да открехнем вратата от ковано желязо на улица „Париж“. Днес сградата се стопанисва от Столична община. Благодарение на нейното гостоприемство и подкрепата от Дирекция Култура можем да надникнем вътре и да се разходим сред изтънчената обстановка, в която е живял сливенският фабрикант.

Домът на Киро Стефанов Столична община

Сградата е не по-малко вълнуваща отвътре, където всеки детайл е като истинско произведение на изкуството. Главният вход към улица „Париж“ е впечатляващ с вратата и маркизата (навес), изработени и доставени чак от Лайпциг. От вратата се влиза в тясно предверие с витраж и многоцветни облицовки по стените. Подът е покрит с каменни плочи, подредени в геометрични мотиви.

След стълбите на предверието влизаме в големия вестибюл, който навързва отделните приемни, салони и кабинети от представителния етаж. Две-трети от височината на стените са покрити с дървена облицовка, подът е със солидно дюшеме, а таванът е подчертан с фриз. Сред всичко изпъква камината от великолепен червен мрамор, а над нея е вграденото огледало.

Домът на Киро Стефанов Столична община

Големият салон също има камина, този път от бял мрамор, а над нея отново е поставено огледало.

От големия салон можем да влезем и в един по-малък, който се отличава с гипсовата си декорация по тавана.

Домът на Киро Стефанов Столична община

И както сме сред обаянието на сецесионовите стаи, единият от кабинетите крие изненада – дървени мотиви по стените и разкошен дърворезбован таван с тежък полилей от ковано желязо, пресъздали духа на старите къщи в Пловдив, Търново и Копривщица.

И на финала на нашата разходка ни изпраща лебедът! От вестибюла се стига и до стълбището към следващия етаж, а неговият парапет е поредното творение на резбарското майсторство в този малък градски дворец.

Домът на Киро Стефанов Столична община

Статията е изготвена с подкрепата на Столична община