Събития

Защо да се включите в маршрутите?

С маршрутите Софийски домове и “дворци” ще се разходим по големите булеварди и по обаятелните малки улици на София, за да видим детайлите от архитектурата на София и да научим много истории. И защото историята е „шарена”, ще срещнем бляскавата римска Улпия Сердика, изящната архитектура на вдъхновяващите десетилетия след Освобождението и дори внушителните сгради на т. нар. сталински „барок“. С беседите ще:

  1. потърсим заедно автентичния дух на София;
  2. беседваме за историята на града от 106 г. сл. Хр. до 70-те години на XX век;
  3. се разходим по градските улици и преоткрием града, в който живеем;

С маршрута “Женски пазар” ще научим неразказани истории за живота на еврейски фамилии, български генерал, министър на правосъдието, софийски кмет и много други. Всичко това се случва сред непознати, но красиви фасади, дело на бележити български и австро-унгарски архитекти.

Забележка:

  1. Беседите не включват разглеждане на обекти отвътре;
  2. Беседите са за ориентировъчно 15 човека, с предварително записване до изчерпване на свободните места;
  3. Участниците получават разпечатана брошура с картата на маршрута;
  4. Услугата се заплаща на място.
Обиколки в София

Мисията на Фондация “Исторически Маршрути” е проучването, представянето и популяризирането на културното наследство в българските градове с неговото разнообразие от археологически и архитектурни ценности от различни периоди. За да осигурим финансова независимост и устойчивост, освен общественополезните ни дейности, ние организираме културни и образователни събития, дейности и кампании, което подпомага мисията ни да допринесем за интереса на широката публика към културното наследство в българските градове и да вдъхновяваме чрез историите за забележителните сгради и тяхното разнообразие от архитектурни стилове и характеристики. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие под формата на обучителни инициативи и кампании. Повече за фондацията може да видите на нашата “За нас” страница.