Градските вдъхновения, които подминаваме – софийските куполи (2 част)

“Градските вдъхновения, които подминаваме” е рубрика за архитектурните елементи и детайли около нас. Продължаваме да ги търсим с поглед нагоре – към куполите на най-представителните сгради в столицата

В първата част на публикацията разкрихме няколко от софийските „дворци“ – старите хотел „Империал“, Софийска банка и Търговско-индустриална камара, заедно с Българската академия на науките и храм-паметника „Александър Невски“. Сега отправяме поглед към още завладяващи сгради и техните куполи – построени, за да въздействат с тяхната красота, но и за да ни напомнят за времената, когато държавата и предприемачите са създавали нашето културно наследство.

Окръжната палата
Старата Окръжна палата на София може да ни се стори и като видение, когато я зърнем за първи път с двете магични кулички и купола. Тук той е издигнат върху елипса и е „скрит“ зад извит фронтон с часовник (добавен по-късно) и гирлянда от преплетени листа, цветя и плодове. Заоблената фасада на средната част от сградата ни дава възможност за различни вълнуващи погледи – като застанем срещу главния вход или пък като се приближаваме по булеварда. Всичко това носи почерка на архитект „Софийски“ – Никола Лазаров, участвал с два проекта в конкурса за сградата и спечелил… първо и второ място. Това се е случило преди дългите войни за национално обединение на България, но строителството е трябвало да почака чак до 20-те години на XX век. Заради конфликт между архитект Лазаров и възложителя, строителството на сградата се ръководи от архитектите Наум Торбов и Илия Попов. Ако желаете да видите още от сградите на архитект Лазаров – заповядайте на някои от историческите ни маршрути.

Министерство на земеделието
Министерство на земеделието

Чиновническото-застрахователно дружество
Строителството на старото Чиновническо-застрахователно дружество е история за скъпи материали, голям брой подизпълнители, неустойки при лошо изпълнение, но преди всичко за знаменитото архитектурно трио на архитектите Георги Фингов, Димо Ничев и Никола Юруков. Те изработват проекта за сградата още преди дългите войни в началото на XX век, докато самото строителство е завършено след тях чак през 1926 г. Въздействащият купол се издига по-рязко и по-параболично и е с осмоъгълен план. Декорацията на металната обшивка следва плана с оформлението на осем ребра, насочени към масивната куличка с нейните малък „купол“ и остър шпил. Но въздействието на купола не свършва до тук – на най-важното му място е поставен часовник, под който са скулптурните фигури на трудеща се майка и двете й деца, дело на Тома Делирадев.

Чиновническо застрахователно дружество

Руската църква
Куполът на Чиновническото-застрахователно дружество е вълнуващ сам по себе си, но още по-вълнуващ е контрастът му с елегантните позлатени „луковици“ на Руската църква. Петте „луковици“ и големият купол на застрахователното дружество са една от най-хубавите картички на София. Църквата, посветена на Свети Николай Чудотворец, е завършена по проект на руския архитект Михаил Преображенски през 1912 г. и отразява традициите в руското храмово строителство. Църквата е уникална и заради още един факт – тя е единствената в София, чийто главен вход е разположен на юг. Имотът за църквата е бил с малък размер, като на мястото на днешната градина е имало застроен имот. Това вероятно е наложило компактното решение (олтар на изток и вход от юг) с пряка връзка към булеварда.

Руска църква
Руска църква

Зданието на барон Христо Гендович
Представете си да построите вашата собствена сграда като една от най-високите в града и то точно до Народния театър. Именно това е направил барон Христо Гендович през 1914 г., получил титлата си от руския император Александър II заради заслуги по време Руско-турската война от 1877-78 г. Неговото доходно здание с общо седем търговски и жилищни етажа е завършено преди повече от век с дръзка за времето си височина, за която допринася и поредният купол от днешната ни разходка. Смелата идея за такава сграда и на такова място е била поверена на един от най-значимите ни създатели на красива архитектура – Никола Лазаров. Неговият оригинален проект е включвал два идентични купола, но в крайна сметка само единият от ъглите на сградата е подчертан с купол. Под него, един след друг са оформени два причудливи фронтона – първият е с полукръгла форма, а по-ниският е с форма на отрязан триъгълник. А точно под втория е и загадъчно усмихнатото лице на Медуза. И в този случай, обаче, между архитект Лазаров и възложителя се възпламенява конфликт, а строителството е поето пак от архитект Торбов – куполите разказват и за архитектурните обрати в столицата.

Зданието на барон Христо Гендович

Старата централна кооперативна банка
Поредният банкерски купол можем да видим в сградата на старата Централна кооперативна банка на „Раковска“. Куполът е резултат от нейното пристрояване и надстрояване в края на 20-те години на XX век. Любопитна е историята около разширението на сградата – то е дело на архитект Георги Фингов, но проектът му е получил критиките на архитект Никола Лазаров. Според Лазаров, новото архитектурно решение е отнело от хармонията на банката, сътворена преди това от самия него през 1915 г. Творческите противоречия между двамата именити архитекти добавят допълнителен щрих към историческата ценност на сградата, а тя остава сред банковите „дворци“ на София. Куполът тук се отличава заради скулптурната композиция от три човешки фигури, които заедно поддържат глобуса и са символ на кооперативното сдружаване.
25.01.2018

Старата централна кооперативна банка

Струва си да поглеждаме нагоре, нали? : )