Концепция за създаване и издаване на книга с автор Здравко Петров.

Каква е основната идея?

Книгата ще проследява три исторически маршрута на София, които разказват историята на столицата чрез нейната стара архитектура. Именно старите сгради въплъщават духа на отминалите времена и са най-сигурният начин да разберем и дори усетим историята.  Книгата ще предложи три различни исторически маршрута:

(1) Софийски домове – в този маршрут преобладават старите софийски къщи с красиви фасади и интригуващи истории зад тях;

(2) Софийски „дворци“ – тук дворците са в кавички и се отнасят към следите от представителната римска архитектура в Улпия Сердика, внушителни сгради като банки, застрахователни дружества, Народния театър, както и монументалната сталинска архитектура на Ларгото;

(3) Женски пазар – маршрутът е очертан по протежението на пазара с множество отклонения в съседни улици и с неразказани истории за живота на еврейски фамилии, български генерал, министър на правосъдието, софийски кмет и много други. Всичко това се случва сред непознати, но красиви фасади, дело на бележити български и австро-унгарски архитекти.

Първият маршрут започва от Орлов мост, преминава през улици като „Шипка“, „Оборище“, „Врабча“ и „Московска“, за да събере в общ разказ историите за предприемачи, кметове и министри. Крайната точка на Софийските домове – градината на Руската църква, е начало на Софийските „дворци“.  Вторият маршрут разкрива различните епохи на Ларгото, банките по улиците „Леге“ и „Александър I“, пресича градската градина и завършва по булевард „Цар Освободител“ със символите на българската държавност.

Третият маршрут започва от най-важната порта на София в края на XIX век и началото на XX век – Лъвов мост, заобикаля великолепния храм „Свети Свети Кирил и Методий“, следва пазара и сецесионовите къщи около него, преминава по „Екзарх Йосиф“,  около Халите, по „Пиротска“ до въздействащата сграда на старата Oкръжна палата, днес Mинистерство на земеделието.

Първите два маршрута са разказани в уебсайта historicalroutes.bg  с автор Здравко Петров – автор и на настоящото предложение – https://historicalroutes.bg/map/. Historicalroutes.bg е дигиталното пространство на историческите маршрути. В уебсайта освен, че е представена концепцията на маршрутите, периодично се публикуват статии за отделни сгради и личности.

Защо създадох историческите маршрути?

Моята кауза е преоткриването на София с нейното архитектурно разнообразие, което разказва „шарената“ история на българската столица. Защо точно София? Защото е единственият град, който има царски Дворец (преустроен османски конак и по-късно седалище на комунистическия лидер Георги Димитров), антични римски улици и ансамбъл на сталинската архитектура в рамките на 500 метра. Защото красивото „лице“ на българския прогрес от края на XIX и началото на XX век – сецесионовата архитектура, се издига редом до жилищните кооперации на модернизма от 1930-те години. Казано накратко, за да преоткрием, а защо не и да обикнем София такава каквато е с нейните исторически периоди, архитектурни стилове и цветове.

Защо тази книга ще бъде различна?

За разлика от повечето издания за история или културно наследство, тук отделните сгради, личности и събития няма да бъдат отделни щрихи, а събрани в общ маршрут, който показва в едно вълнуващо преживяване града и неговата история. И още за маршрутите:

(1) те представят София от Античността до времето на сталинския „барок“ от 1950-те години и дори след това. Неслучайно картата на маршрутите е толкова цветна – всеки един цвят обозначава различен исторически период – https://historicalroutes.bg/map/;

(2) там са софийски сгради, които често подминаваме без да познаваме;

(3) някои от познатите обекти ще бъдат представени чрез непознати истории и с често незабелязваните им архитектурни детайли;

(4) в тях има различни типове обекти, вкл. къщи, банки, застрахователни дружества, административни сгради, паметници;

(5) с тях се припомнят вълнуващите и често драматични и трагични съдби на техните архитекти – останали незаслужено непознати или забравени.

Какво ще бъде съдържанието?

  1. Историческите маршрути – какво и защо?

Представяне на идеята и вдъхновенията зад историческите маршрути и книгата

  1. Как очертахме историческите маршрути на София?

Представяне на историческите маршрути като издирване на различни истории

  1. Софийските домове
  2. Софийските „дворци“
  3. Шарения Женски пазар

Представяне на обектите според последователността на трите маршрута

  1. Картите на трите маршрута

Как ще се оформи изданието?

Книгата ще съчетава форматите на албум и пътеводител или албум-пътеводител – едновременно красиво представен, но и практичен. Примерният формат ще бъде А5. След въвеждащите раздели ще се премине към последователно представяне на обектите от трите маршрута в съответствие с приложените карти. Всеки обект ще бъде представен чрез текстова част и поредица от снимки на автора в общ план или детайл. Примерно представяне на отделни сгради по маршрута може да бъде намерено на https://historicalroutes.bg/sites/.

За някои от улиците или сградите по маршрута ще бъдат направени и исторически реконструкции и сравнение на минало и настояще. Например, ще бъде направена реконструкция на изгубената улица „Търговска“, заменена след 1944 г. с градоустройствения ансамбъл на Ларгото. За тази цел ще бъдат приложени карта на автора и стари пощенски картички от личната колекция на автора.

Съдържанието няма да дублира, а ще кореспондира с провежданите беседи по маршрута, тъй като беседите следват определени позиции между сградите, докато книгата ще следва отделните сгради.

Какво се случи с маршрутите до момента?

По първите два маршрута в продължение на една година се организират исторически беседи, водени от автора Здравко Петров. Подобни беседи ще започнат и по най-новия, трети маршрут. Под формата на разходка се представят и дискутират фасадите и историите, така че опознаването на историята се превръща в цялостно преживяване за участниците. Отзиви на участници и медии могат да бъдат прочетени на https://historicalroutes.bg/besedi/. Уебсайтът е свързан и с развитието на facebook страница с близо 7 000 последователи и редовни публикации с висока популярност. Facebook страницата ще бъде платформа за популяризирането на бъдеща книга.

Concetto

Historicalroutes

Historicalroutes

Historicalroutes_bg – презентация

Текст