Книгата

Пътеводител в историята и архитектурата на София

1
Обекта
1
Периода
1
Снимки и стари картички

Искате ли да научите за римското градоустройство на Улпия Сердика, да разберете къде е била османската часовникова кула на София, как се е променил градът след Освобождението през 1878 г. и какви са били съдбите на архитектите, дали облика на българската столица с талант и вдъхновение? Искате ли да се разходите по изгубената улица „Търговска“ преди бомбардировките през Втората световна война и преди изграждането на сталинската архитектура на Ларгото?

Пътеводителят „Исторически маршрути: София“ ще ви помогне да се ориентирате в интригуващото културно наследство и разнообразие от архитектурни стилове на града, в историите и легендите, свързани със знакови сгради и личности, но и с непознати фасади и съдбите зад тях.

Описаните два маршрута Софийски домове и “дворци” са с обща дължина по-малко от 6 км, но са събрали в себе си 7 исторически периода и 80 обекта. По тях ще се срещнете с национални „дворци“ като Военния клуб, Народния театър и Софийския университет, с чаровни домове, построени преди повече от век, със сгради, пазещи паметта за значими събития от българската история.

С над 200 снимки и картички, тази книга е безценен помощник за всеки, поел по софийските улици в търсене на красиви сгради и любопитни сюжети от миналото на града.

Можете да закупите книгата от книжарници Сиела, както и от тук.

Мисията на Фондация “Исторически Маршрути” е проучването, представянето и популяризирането на културното наследство в българските градове с неговото разнообразие от археологически и архитектурни ценности от различни периоди. За да осигурим финансова независимост и устойчивост, освен общественополезните ни дейности, ние организираме културни и образователни събития, дейности и кампании, което подпомага мисията ни да допринесем за интереса на широката публика към културното наследство в българските градове и да вдъхновяваме чрез историите за забележителните сгради и тяхното разнообразие от архитектурни стилове и характеристики. Всички приходи от стопанската дейност на фондацията отиват за развитие на общественополезните и имат за цел тяхното развитие под формата на обучителни инициативи и кампании. Повече за фондацията може да видите на нашата “За Нас” страница.